Fraunhofer FDK AAC not available after update

Music Converter | CD Ripper | Disc Burner
General discussion / Request help

Moderator: poiko

Post Reply
Easy
New User
Posts: 1
Joined: Wed Apr 14, 2021 7:57 pm
Contact:

Fraunhofer FDK AAC not available after update

Post by Easy » Wed Apr 14, 2021 8:09 pm

After udate to version 9.3.1 in which Fraunhofer IIS [ Professional ] codecs are added, and "Updated Fraunhofer FDK AAC encoder" (from version history 9.3 https://www.poikosoft.com/music-convert ... on-history), FDK AAC encoder is no longer available for selection.

Image

User avatar
poiko
Site Admin
Site Admin
Posts: 4329
Joined: Sat Mar 11, 2006 8:31 pm
Location: https://www.poikosoft.com
Contact:

Re: Fraunhofer FDK AAC not available after update

Post by poiko » Wed Apr 14, 2021 9:01 pm

Fraunhofer FDK AAC is replaced with Fraunhofer IIS AAC because Fraunhofer IIS AAC provides better audio quality.

However, Fraunhofer FDK AAC is available for users who require it. Please contact: https://www.poikosoft.com/contact if you need to use Fraunhofer FDK AAC.

Jamil
New User
Posts: 8
Joined: Sun Aug 09, 2020 8:36 pm
Contact:

Re: Fraunhofer FDK AAC not available after update

Post by Jamil » Sat Apr 17, 2021 1:02 pm

FDK AAC offered a higher maximum bitrate that I always selected for VBR encoding. In theory, this should allow for better quality for some audio. Whether or not one can actually hear the difference is another story. Space is so cheap now that I always selected Q13 VBR for all my m4a files created. I would have preferred if the users were given an option of which codec to use and not simply replace FDK AAC.

User avatar
thexfile
Gold
Gold
Posts: 416
Joined: Wed Mar 07, 2007 3:52 am
Location: Bear with me, I had a Stroke.
Contact:

Re: Fraunhofer FDK AAC not available after update

Post by thexfile » Sat Apr 17, 2021 6:41 pm

Transparency is VBR AAC @ Q4 & Q5 (128-192kb) with Fraunhofer FDK AAC. If you go higher it doesn't improve anything.

User avatar
poiko
Site Admin
Site Admin
Posts: 4329
Joined: Sat Mar 11, 2006 8:31 pm
Location: https://www.poikosoft.com
Contact:

Re: Fraunhofer FDK AAC not available after update

Post by poiko » Sat Apr 17, 2021 8:28 pm

Jamil wrote: Sat Apr 17, 2021 1:02 pm FDK AAC offered a higher maximum bitrate that I always selected for VBR encoding. In theory, this should allow for better quality for some audio. Whether or not one can actually hear the difference is another story. Space is so cheap now that I always selected Q13 VBR for all my m4a files created. I would have preferred if the users were given an option of which codec to use and not simply replace FDK AAC.
Fraunhofer IIS AAC encodes even better audio quality than FDK. That's why the FDK is not available by default. (No reason to use FDK if you can do better). FDK is very good audio quality but the new encoder is even better. FDK still can be enabled if required. If you need FDK, please https://www.poikosoft.com/contact

Post Reply